„Lenyúlták az ötletemet!” – Mi védi a rendezvényszervezőket?

A rendezvényszervezésben és a kreatíviparban sajnos előfordul, hogy a megrendelő a bekért ajánlatból szerzett ötleteket lenyúlja, és saját maga vagy egy másik ügynökség valósítja meg őket. Milyen jogi eszközeink vannak, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket, és ne kelljen tehetetlenül nézni, hogy jól csengő rendezvénynevünket, logónkat, programötletünket ellopják? Oláh Zsófia ügyvéd írásában megjegyzi, hogy a megfelelő védelem érdekében általában konkrét lépéseket kell tenni, a jog nem adja „ingyen” a védelmet.

Segít-e a szerzői jog? A szerzői művek szellemi tevékenységen alapulnak, és egyéni, eredeti jellegűek. A hangsúly az egyéni, eredeti jellegen van, a megítélés független mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől. Ötletet, elvet, elgondolást, eljárást, módszert azonban nem véd a szerzői jog.
Hosszan lehetne tehát írni a szerzői művek védelméről, a felhasználási engedélyekkel kapcsolatos kérdésekről, az engedély lehetséges terjedelméről, ennek a cikknek mégsem ez fő a témája. Azért nem, mert a rendezvényszakmában viszonylag kevésszer fordul elő olyan alkotás, amely szerzői műnek minősül. Még összetett rendezvények is ritkán védettek. Egy, az Európai Unió Bíróságát megjárt ügyben például a komplett angol futballbajnokságot sem gondolta a bíróság szerzői alkotásnak.
Ha elő is fordul például olyan kidolgozott rendezvény- vagy játékkoncepció, amely szerzői műnek minősülhet, ezek jogilag nem feltétlenül egyértelmű helyzetek. Ezért abban bízni és arra hagyatkozni, hogy a bíróság majd egyszer egy jogvita végén valamit szerzői műnek minősít, vagy hogy a jogsértőket ennek a lehetősége visszatartaná, szerintem nem ajánlatos.

Hogy akkor mi védi a rendezvényszervezőket? A folytatás az Event Magazin 2019. őszi számában olvasható. Itt lehet rá előfizetni. >>